środa, 30 stycznia 2013

Schab marynowany w ziołach




 Moje urodzinowe danie główne, marynata jest spontaniczną kombinacją tego co akurat miałam w moim koszyczku z przyprawami i co udało się świeżego znaleźć w Lidlu ;)

 Przepis:

1 kg schabu bez kości

Marynata:

Oliwa
Pieprz
Sól
Odrobina soku z cytryny
2 główki czosnku
Liść laurowy
Zioła prowansalskie
Rozmaryn
Papryczka Jalapeno
Bazylia
Papryka ostra



Całość marynowała się  całą dobę w lodówce. Najpierw przysmażyłam cały kawał, potem dusiłam go w garnku na wolnym ogniu (obecnie nie dysponuję piekarnikiem) około godziny. Mięso jest aromatyczne, pachnące i lekko ostre w smaku.



Schab podałam z pieczonymi łódeczkami małych ziemniaczków i z surówką z kiszonej kapusty... jednak surówka została zjedzona jeszcze przed obiadem więc nie ma jej na zdjęciu ;)

10 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:) uwielbiam takie pieczone mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę przepis, bo schab wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy podawałaś do tego sos ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, z tego względu, że ziemniaczki były pieczone i już dosyć aromatyczne tak samo schab - nie chciałam by sos popsuł kompozycję. Podałabym go do gotowanych ziemniaków albo puree. Zagęszczając mąką sos powstały z duszenia.

      Usuń
  4. A z czym można podać, zamieniając kapustę na coś innego? :) Przepis bardzo dobry, jednak u mnie kapusty nikt jeść nie chce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta najlepiej pasowała mi do tego zestawu. Ale nie dusiłam jej tylko skroiłam z cebulą, starłam marchewki trochę dodatkowo, skropiłam cytryną i przyprawiłam.

      nie jedzą w ogóle kapusty ani świeżej ani kiszonej?
      W zastępstwie proponuję kruchą surówkę z marchewki, pora i śmietany, przyprawionej solą i pieprzem. Por nada ostrości surówce i fajnie połączy się z mięsem. Przynajmniej ja w tej kombinacji lubię ;)

      Usuń
  5. A ja taka glodna. Swietny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki czosnkowy schabik, jest aromatyczny

    OdpowiedzUsuń