Moje urodzinowe danie główne, marynata jest spontaniczną kombinacją tego co akurat miałam w moim koszyczku z przyprawami i co udało się świeżego znaleźć w Lidlu ;)
Przepis:
1 kg schabu bez kości
Marynata:
Oliwa
Pieprz
Sól
Odrobina soku z cytryny
2 główki czosnku
Liść laurowy
Zioła prowansalskie
Rozmaryn
Papryczka Jalapeno
Bazylia
Papryka ostra
Całość marynowała się całą dobę w lodówce. Najpierw przysmażyłam cały kawał, potem dusiłam go w garnku na wolnym ogniu (obecnie nie dysponuję piekarnikiem) około godziny. Mięso jest aromatyczne, pachnące i lekko ostre w smaku.
Schab podałam z pieczonymi łódeczkami małych ziemniaczków i z surówką z kiszonej kapusty... jednak surówka została zjedzona jeszcze przed obiadem więc nie ma jej na zdjęciu ;)
Wygląda wspaniale:) uwielbiam takie pieczone mięsko.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też ;)
UsuńBiorę przepis, bo schab wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńśmiało :) Zapraszam po więcej :)
Usuńa czy podawałaś do tego sos ?
OdpowiedzUsuńNie, z tego względu, że ziemniaczki były pieczone i już dosyć aromatyczne tak samo schab - nie chciałam by sos popsuł kompozycję. Podałabym go do gotowanych ziemniaków albo puree. Zagęszczając mąką sos powstały z duszenia.
UsuńA z czym można podać, zamieniając kapustę na coś innego? :) Przepis bardzo dobry, jednak u mnie kapusty nikt jeść nie chce.
OdpowiedzUsuńKapusta najlepiej pasowała mi do tego zestawu. Ale nie dusiłam jej tylko skroiłam z cebulą, starłam marchewki trochę dodatkowo, skropiłam cytryną i przyprawiłam.
Usuńnie jedzą w ogóle kapusty ani świeżej ani kiszonej?
W zastępstwie proponuję kruchą surówkę z marchewki, pora i śmietany, przyprawionej solą i pieprzem. Por nada ostrości surówce i fajnie połączy się z mięsem. Przynajmniej ja w tej kombinacji lubię ;)
A ja taka glodna. Swietny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki czosnkowy schabik, jest aromatyczny
OdpowiedzUsuń