sobota, 2 lutego 2013

Zioła w kuchni cz.1


Ostatnio przesłałam przepis na Schab w ziołach. Dzisiaj chciałabym nieco więcej napisać na temat samych ziół by samodzielnie odkrywać ich właściwości i możliwości. 

Mała encyklopedia ziół w kuchni

Bazylia - idealne do różnego typu sałatek, twarogu, jaj, pasztetu, zup, sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza. Często dodawana do potraw z kuchni włoskiej. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Dobrze komponuje się z czosnkiem i cebulą. Moje ulubione zioło, pobudza apetyt! :)
Uwaga - dodajemy pod koniec gotowania


Chilli - dobrze komponuje się z potrawami opartymi na drobiu i wołowinie, zup, sosów, gulaszów. Podkreśla smak cebuli, kukurydzy i kalafiora. Częsty składnik w potrawach kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, chińskiej no i oczywiście węgierskiej. Jest składnikiem curry. 



Estragon - używany do zaprawiania sosów, sałatek i zup, podkreśla smak drobiu, ryb i potraw z jajek, poprawia smak niesłonych potraw, można zastosować w kuchni bezsolnej, jest składnikiem ziół prowansalskich. Uwaga - dodajemy pod koniec gotowania



Jałowiec - podajemy do dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, sosów, marynat do mięs. Można dodawać do tłustych i ciężkostrawnych potraw - wspomaga trawienie.



Kurkuma - jest składnikiem curry, nadaje potrawom charakterystyczny żółty kolor (można użyć odrobinę jako naturalny barwnik do ciasta), idealna do drobiu, sosów, zup i kremów.

Źródło zdjęć: wyszukiwarka google

3 komentarze:

  1. Jestem zwolenniczką ziół w kuchni, zawsze jakieś dodaję do każdej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszamy na spotkania jeśli chcecie stricte kulinarne, jesteście z trójmiasta to wyślę Wam zaproszenie do grupy naszej

    OdpowiedzUsuń