Ostatnio przesłałam przepis na Schab w ziołach. Dzisiaj chciałabym nieco więcej napisać na temat samych ziół by samodzielnie odkrywać ich właściwości i możliwości.
Mała encyklopedia ziół w kuchni
Bazylia - idealne do różnego typu sałatek, twarogu, jaj, pasztetu, zup, sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza. Często dodawana do potraw z kuchni włoskiej. Wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Dobrze komponuje się z czosnkiem i cebulą. Moje ulubione zioło, pobudza apetyt! :)
Uwaga - dodajemy pod koniec gotowania
Chilli - dobrze komponuje się z potrawami opartymi na drobiu i wołowinie, zup, sosów, gulaszów. Podkreśla smak cebuli, kukurydzy i kalafiora. Częsty składnik w potrawach kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, chińskiej no i oczywiście węgierskiej. Jest składnikiem curry.
Estragon - używany do zaprawiania sosów, sałatek i zup, podkreśla smak drobiu, ryb i potraw z jajek, poprawia smak niesłonych potraw, można zastosować w kuchni bezsolnej, jest składnikiem ziół prowansalskich. Uwaga - dodajemy pod koniec gotowania
Jałowiec - podajemy do dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, sosów, marynat do mięs. Można dodawać do tłustych i ciężkostrawnych potraw - wspomaga trawienie.
Kurkuma - jest składnikiem curry, nadaje potrawom charakterystyczny żółty kolor (można użyć odrobinę jako naturalny barwnik do ciasta), idealna do drobiu, sosów, zup i kremów.
Źródło zdjęć: wyszukiwarka google
Jestem zwolenniczką ziół w kuchni, zawsze jakieś dodaję do każdej potrawy:)
OdpowiedzUsuńzapraszamy na spotkania jeśli chcecie stricte kulinarne, jesteście z trójmiasta to wyślę Wam zaproszenie do grupy naszej
OdpowiedzUsuńJestem z Trójmiasta i jestem zainteresowana! :)
Usuń