Sezon truskawkowy w pełni a mi w niedzielę udało się przygotować, pierwszy w życiu dżem truskawkowy :) Jestem z siebie bardzo zadowolona, gdyż wyszedł dokładnie tak jak chciałam - słodki i lekko kwaskowaty.
Przepis:
2 kg truskawek
0,5 cukru
Dżemfix 2:1
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyć, oskubać z szypułek.
2. Przesypywać warstwami do miski, zasypując cukrem.
3. Zostawić na 1-2 godziny, po tym czasie pokroić, wrzucić do garnka i nastawić.
4. Zasypać Dżemfixem i wymieszać.
6. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana - ew. zdjąć ją z dżemu.
7. W międzyczasie wygotować i wyparzyć słoiki i pokrywki.
8. Nalać do nich dżemu i na gorąco zamknąć, odwrócić i odłożyć na ręcznik.
9. Dla pewności jeszcze pasteryzuje je w garnku z gorącą wodą - na 20 minut (zeszłoroczne kompoty, źle za pasteryzowałam i zrobiły się "gazowane")
10. Po wyjęciu z garnka osuszyć i jeszcze raz postawić do góry nogami - nie zapomnieć po ostudzeniu odwrócić ;) Ja zapomniałam i mam dżem podsunięty do samej góry i dno wygląda dosyć nieestetycznie :P
11. Przygotować etykietki jeśli chcemy datować dżemy - ja zrezygnowałam mi wyszło 6 małych słoików z czego większość będę rozdawać - w spiżarni zostają 3 dżemy.
XOXO
Wasza Wzorowa Pani Domu- Nalewka Pomarańczowo - Cytrynowa
- Dżem wiśniowy
- Ogórki konserwowe
- Ogórki małosolne
Dżem truskawkowy - mniam :D
OdpowiedzUsuń